Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 20.01.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder med fokksnø. Fokksnøen frå helga er ustabil. Du kan også løyse ut laussnøskred i bratt terreng.
  • Størst fare fra lørdag kveld

Skredfarevurdering

Der du finner snø som danner flak i snøoverflaten kan det være lett å løse ut skred. Fokksnøen kan ligge både på nedføyka nysnø og på vedvarende svakt lag av kantkorn. Men det er begrenset hvor mange områder som har fått flakdannelse på snøoverflaten og dermed har den oppbyggingen som skal til for å få flakskred. Noe økende sørlig vind i fjellet, sammen med litt lysnø og den løse snøen som finnes fra før, vil danne nye flak i le for vinden.

Det ligger nå nok løssnø i terrenget til at det kan være mulig å løse ut løssnøskred i svært bratt terreng.

Nysnøen fører til at det blir mer krevende å se hvor vinden i helga blåste inn snø og dannet flak. Skredproblemet med flakskred vil altså være svært vanskelig å gjenkjenne i terrenget.

Hele regionen har også eit vedvarende svakt lag av kankorn lengre nede i snøen, rundt skarelag som ble dannet i midten av desember. Det har blitt observert mye drønnelyder i dette laget, men samtidig har gått lite skred på det.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Nysnø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 19. januar 2024

Det er godt med løssnø på overflaten. Enkelte steder kan det være noe fokksnø fra helga under løssnøen. Det er mest fersk fokksnø i sør og østvendte leområder.

Kulde etter nyttår har ført til kantkorndanning i overflaten. Dette laget er nå dekket av nysnøen som har kommet i løpet av uka.
Det finst fleire vedvarende svake lag dypere i snøen. Det laget som har gitt mest respons tidlegere er å finne rundt et skarelag som ble dannet under mildværet rundt 16. desember. Det finnes også kantkornlag ved bakken.

Det meldes om det som sansnsynligvis er tørre løssnøskred etter snøfall
sisyte døgn flere steder i regionen fredag. Også et personutløst løssnøskred ved Vatnasete i Sogndalsdalen. Også tidligere i uka er det observert skredaktivitet enkelte steder i regionen.

Fredag fersk vindtransportert snø på fjellet ved Hodlekve bl.a. Siste døgn stedvis 10-20 cm nysnø i snøbyger
Onsdag ble det det det observert drønn i snøen i Jostedal

Fjellvær

Fredag 19. januar 2024

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -22 °C til -9 °C på 1400 moh. Skyet.

Lørdag 20. januar 2024

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sør om formiddagen. -25 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til sør til sørøst liten kuling utsatte steder. Om kvelden kan hende sørlig stiv kuling i høyfjellet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS